Patterin ilmaus

Mikäli lämmityspatteri ei lämpene kunnolla, lorisee tai suhisee, on syytä tehdä patterin ilmaaminen. Tämä on nopea ja helppo toimenpide. Mikäli asut kerros- tai rivitalossa, voi olla järkevämpää kutsua huoltomies paikalle, sillä vakuutus ei korvaa mahdollisen vesivahingon sattuessa, jos olet itse laittanut pattereita. Mikäli patteri on vanha eikä sitä ole ilmattu pitkään aikaan, saattaa ilmausruuvi jäädä vuotamaan kiristyksestä huolimatta. Tällöinkin on varmempi turvautua ammattilaiseen.

Näin ilmaat patterin:

  1. Omakotitalossa varmistu ensin siitä, että järjestelmässä on riitävästi painetta. Jos näin ei ole, ongelma vain pahenee kun ilmausruuvia avatessa alipaineen takia järjestelmään joutuu lisää ilmaa. Tarkista paine aina ilmauksen edetessä, sillä se laskee aina kun olet ilmannut yhden patterin.  Aloita ilmaus alimmasta kerroksesta.
  2. Kytke omakotitalossa kiertovesipumppu pois päältä irroittamalla pistoke pistorasiasta.
  3. Sulje patteriventtiili kiertämällä termostaatti kokonaan kiinni patterista. Varaa viereen pyyhkeitä mahdollisten vesivuotojen varalle.
  4. Avaa ilmausruuvi kiertämällä sitä varovasti vastapäivään. Ilmausruuviin sopii yleensä juuri siihen tarkoitettu työkalu (neliskanttinen kolo), joita saa putkiliikkeistä tai tavarataloista. Jossain malleissa ilmausruuvi aukeaa talttapäisellä ruuvimeisselillä. Älä avaa ruuvia liikaa, jos se irtoaa, tulee vettä reiästä kovalla paineella!
  5. Kun ilmantulo lakkaa, kierrä ruuvi kiinni. Jos patterista tulee vettä, voi se olla hyvin kuumaa!
  6. Avaa lopuksi termostaatti ja kytke kiertovesipumppuun päälle.

 

Ilmausruuvi on tässä patterimallissa päädyssä
Ilmausruuvi on tässä patterimallissa päädyssä
Arvioi tämä artikkeli