Auton akun vaihto

Auton akun elinikä on muutama vuosi. Varsinkin uudemmissa autoissa on paljon sähköä kuluttavia laitteita, esimerkiksi polttoainekäyttöinen lisälämmitin, joten akun käyttöikä ei ole erityisen pitkä. Akun vaihtotarpeen huomaa siitä, että auto ei enää käynnisty helposti ja vaivatta; käynnistysmoottori pyörittää moottoria hitaasti tai jopa nikertyy kesken käynnistyksen. Jossain automalleissa ajotietokone voi huomauttaa heikentyneestä akusta. Viimeistään silloin, kun auto ei enää käynnisty pakkasaamuna, on syytä vaihtaa akku. Auton akun vaihto on helppo ja nopea työ, mutta uudemmissa automalleissa voidaan vaatia ohjelmointi korjaamon diagnostiikkalaitteistolla tai jännitteen ylläpito työn ajan. Oman auton käyttöohjeesta voi löytyä lisäinfoa akun vaihtamiseen.

Uutta akkua ostaessa on tärkeää tietää vanhan akun fyysiset mitat, napojen ”kätisyys” sekä akun kapasiteetti (Ah-luku). Varmimmin oikean akun löytää merkkiliikkeestä, mutta myös varaosaliikkeestä oikea akku löytyy rekisteritunnuksen tai auton mallin avulla.

Tarvitset työhön uuden akun, joitain perustyökaluja, kuten, hylsyjä, kiintolenkkejä tai jakoavaimen.

 

Toimi näin:

  • Poista akun ympäriltä muovisuojat, jotta se on nostettavissa pois. Mikäli napojen päällä on suojia, irrota myös ne. Usein suojat ovat pikakiinnitteisillä klipsuilla tai vain nostettavissa pois.
  • Irrota akun kiinnitys ajoneuvosta. Jossain malleissa menee panta akun yli, mutta useimmissa akku on kuitenkin pohjastaan kiinni. Tavallisesti kiinnitys aukeaa hylsyllä/kiintolenkillä, mutta jossain malleissa on vain pikakiinnitteinen tuki, joka lähtee vetämällä tai nostamalla.
  • Irroita seuraavaksi (-) –kaapeli. On tärkeää irroittaa ensin negatiivinen kaapeli, tunnistat sen mustasta väristä. Kenkä lähtee akun navasta irti joko kiertämällä pultti auki tai nostamalla lukituslevyä kengässä (esim. Citroënit).
  • Irroita sen jälkeen (+) –kaapeli. Nyt voit nostaa vanhan akun pois. Puhdista samalla akun asennuspesä esim. kostealla liinalla. Mikäli akun kengät näyttävät hapettuneilta, voit viilalla puhdistaa niiden sisäpuolen puhtaaksi.
  • Nosta uusi akku paikalleen ja asenna ensin (+) –kaapeli akkuun. Kiristä kenkä tukevasti, mutta älä niin paljon että sen muoto muuttuu.
  • Kiinnitä lopuksi negatiivinen (-) –kaapeli ja asenna akun kiinnitys paikalleen.
  • Varmista että kengät ovat kunnolla kiinni ja akku ei pääse heilumaan paikallaan.
  • Mikäli sinulla on akunnapojen suoja-ainetta, voit suihkuttaa sitä napojen päälle hapettumisen ehkäisemiseksi.
  • Laita mahdolliset muovisuojat takaisin paikalleen.

 

Akun vaihdon jälkeen on ehkä tarpeen asettaa auton kello uudelleen aikaan, ohjelmoida radiokanavat uudelleen ja opettaa sähköikkunoiden turva-automatiikka toimimaan uudelleen. Yleisiä ohjeita on vaikea antaa, sillä ohjeet vaihtelevat automalleittain. Tarvittaessa tarkempia ohjeita löytyy oman autosi käyttöoppaasta.