Öljypolttimen huolto

Öljypolttimen suositeltu huoltoväli on yksi vuosi. Joka vuosi kattila pitäisi nuohota ja vaihtaa öljypolttimeen suutin. Öljynsuodatin tulee vaihtaa joka toinen vuosi. Tällä sivulla kerrotaan, kuinka nämä huoltotoimet voidaan tehdä itse.

Tarvitset öljypolttimen huoltoon uuden suuttimen, poltinmalliisi sopivan öljynsuodattimen sekä perustyökaluja, kuten kiintolenkkejä.

 

Näin huollat öljypolttimen:

 1. Katkaise öljypolttimelta virta kääntämällä pannuhuoneen ovenpielessä oleva päävirtakytkin O-asentoon.
 2. Irroita polttimen sähköliitin. Liitin on polttimen vasemmalla puolella ja aukeaa painamalla pientä nappia liittimen keskeltä.

  Paina painiketta liittimen keskeltä ja vedä liitin irti
  Paina painiketta liittimen keskeltä ja vedä liitin irti
 3. Irroita öljypoltin kattilasta nostamalla poltinta kiinnipitävät tapit pois. Ne ovat kattilan ja polttimen kiinnityskohdassa. Kun molemmat tapit on poistettu voit nostaa polttimen lattialle.

  Vedä tappi irti
  Vedä tappi irti
 4. Nyt voit avata huoltoluukut kattilan edestä ja vetää savusolat pois ylemmästä luukusta. Huomio, miten päin savusolat ovat, jotta osaat asentaa ne takaisin oikein päin! Savusolat voit pestä hanan alla esim. vanhalla tiskiharjalla tai vaihtoehtoisesti teräsharjalla.
 5. Puhdista liekkilevy, joka on kiinni alemmssa huoltoluukussa. Liekkilevyn keskellä on reikä ja reiän ympärillä siivekkeet, joiden puhtaus on tärkeää. Apuna voi käyttää vanhaa tiski- tai hammasharja.

  Liekkilevy näkyy kattilassa
  Liekkilevy näkyy kattilassa
 6. Nuohoa kattila myös sisältä jokaiselta seinältä. Varo lämpötila-anturia savukanavan alussa. Puhdista myös kattilan etuseinässä oleva lasinen linssi, mikäli siinä sellainen on. Nuohouksen jälkeen laita savusolat takaisin ylös ja sulje nuohousluukut.
 7. Nyt voit nostaa polttimen takaisin kattilaan, mutta laita ainoastaa oikeanpuoleinen tappi paikalleen. Kun poltin on käännettynä poispäin kattilasta, on helpompaa huoltaa se.
 8. Irroita suutin käyttämällä kahta kiintoavainta tai jakoavainta apuna. Vanha suutin voi joskus olla hyvin tiukassa. Vaihda tilalle uusi suutin, ja kiristä se kunnolla. Varo rikkomasta sytyttimen kärkiä, jotka ovat suuttimen vieressä. Kun ostat uutta suutinta, varmistu siitä, että uuden suuttimen arvot ovat samat kuin vanhassa. Yleisimmin käytetty malli omakotitaloissa on Danfoss 0.50 60°S. Puhdista vielä suutimen ympäristö esim. rasvanpoistospraylla ja pienellä harjalla.

  Vanha suutin on karstainen
  Vanha suutin on karstainen
 9. Puhdista seuraavaksi liekkivahti. Se löytyy polttimen vasemmalta puolelta, musta tulppa johon menee johto. Vedä liekkivahti pois polttimen sisältä ja puhdista siinä oleva linssi esim. paperipyyhkeellä ja vedellä. Työnnä liekkivahti paikalleen ja huomioi siinä oleva pykälä, osa menee paikalleen vain tietyssä asennossa.

  Pyyhi liekkivahti puhtaaksi
  Pyyhi liekkivahti puhtaaksi
 10. Käännä poltin takaisin paikalleen ja aseta kiinnitystappi paikalleen.
 11. Vaihda uusi öljynsuodatin, mikäli se on vaihdettava malli. Joskus öljypolttimissa käytetään myös puhdistettavaa mallia, jolloin sen voi itse puhdistaa. Suodatin on polttimelle tulevassa putkessa, yleensä harmaa tai sininen sylinterin muotoinen osa. Sulje venttiili suodattimen vierestä, ennen kuin vaihdat suodattimen. Laita suodattimen alle laakea astia, sillä sieltä valuu aina hieman polttoöljyä. Vanha suodatin irtoaa kiertämällä sitä vastapäivään, suodatin voi olla joskus tiukassa. Ennen kuin asennat uuden suodattimen, laita moottori- tai polttoöljyä uuden suodattimen tiivisterenkaaseen, niin se lähtee helpommin auki ensi kerralla. Kiristä suodatin käsin, ei kovin tiukkaan.

  Sulje venttiili ennen suotimen irrotusta
  Sulje venttiili ennen suotimen irrotusta
 12. Laita päävirtakytkin päälle ja varmista että poltin toimii kunnolla. Jos poltin ei käy hyvin, voi syynä olla vuotamaan jääneet huoltoluukut. Ota luukut tällöin irti ja varmista liitospintojen puhtaus ja asenna ne takaisin kiristäen mutterit huolella.

 

Arvioi tämä artikkeli