Liesituulettimen suodattimen puhdistus

Liesituulettimen suodattimen puhdistus on huoltotyö, joka monesti jää unholaan. Laitteistossa on rasvasuodatin, joka kerää ruuan käryn mukana tulevan rasvan, jotta poistoilmaputki ei likaantuisi. Kun suodattimen puhdistus laiminlyödään, seurauksena on imutehon heikkeneminen. Lisäksi liian rasvainen suodatin alkaa päästämään rasvaa poistoilmakanavaan, mikä aiheuttaa merkittävän paloturvallisuusriskin.

Liesituulettimissa käytetään kolmenlaisia suotimia. Teräsverkosta tehty suodin on yleisin, ja se täytyy puhdistaa noin kolmen kuukauden välein. Toinen yleinen malli on solumuovista valmistettu pyöreä suodin, jonka keskellä on reikä. Liesituulettimissa, joiden poistoilma vapautuu huoneeseen takaisin, käytetään aktiivihiilisuodattimia. Ne ovat usein pyöreitä kapseleita, jotka täytyy vaihtaa uuteen, eikä niitä voi pestä. Aktiivihiilisuodattimen lisäksi on monesti myös esim. metalliverkkosuodatin. On tärkeää noudattaa huoltovälejä, sillä esim. solumuovisuodatin hapertuu rasvan vaikutuksesta ja voi jopa murentua pestessä.

Huoltovälit

 • Metalliverkkosuodin: 2-3kk
 • Solumuovisuodin: 1 kk
 • Aktiivihiilisuodin: 6kk

 

Alla käsitellään ensin metalliverkkosuodattimen ja sitten solumuovisuodattimen puhdistus.

 

Metalliverkkosuotimen puhdistus:

 1. Poista suodatin painamalla suotimen sivussa olevaa painiketta tai vipua.
 2. Voit pestä suotimen joko käsitiskiaineella huuhtelualtaassa tai laittaa sen tiskikoneeseen. Suosittelen voimakkaasti tiskikonetta, sillä rasva on usein tiukassa eikä lähde helposti käsin.
 3. Koneeseen laitettaessa sijoita suodatin alimpaan koriin ja käytä kuuminta pesuohjelmaa. Älä laita muita astioita koneeseen, etteivät ruuantähteet joudu suotimen sisään.
 4. Käsin tiskatessa käytä kuumaa vettä ja astianpesuainetta.
 5. Pyyhi suodatinpesä käsitiskiaineella kostutetulla sieniliinalla.
 6. Aseta suodatin takaisin paikalleen, ensin toinen reuna ja sitten kiinnittimen puoleinen reuna. Anna suotimen kuivua kunnolla ennen asennusta.

 

Solumuovisuodattimen puhdistus:

 1. Suodatinkapseli irtoaa vetämällä sitä suoraan alaspäin

  Vedä kapseli irti
 2. Aseta kapseli pöydälle, vedä kapselin lehdet erilleen jolloin saat itse suodinelementin pois kapselin sisältä.

  Kapselin osat purettuna
 3. Pese kaikki osat huuhtelualtaassa kuumassa astianpesuainevedessä. Käsittele suodatinelementtiä varoen, puhdista se painelemalla veden alla. Muut osat voit harjata astianpesuharjalla.

  Huuhtele kuumalla vedellä ennen pesua
 4. Puhdista laitteiston suodatinpesä käsitiskiaineella kostutetulla sieniliinalla.
 5. Kun osat ovat kuivuneet, aseta alempi suodatinkapselin lehti pöydälle, laita suodatinelementti sen sisään ja laita ylempi lehti sen päälle. Paina kunnes kuulet napsahduksen. Huomioi, että osa menee paikalleen vain tietyssä asennossa.

  Huomaa pykälä kootessasi suodatinkapselia
 6. Paina suodatinkapseli takaisin paikalleen liesituulettimen sisään.