Pyyhkijänsulkien vaihto

Pyyhkijänsulkien vaihto on nopea ja yksinkertainen huoltotoimenpide. Sulat tulee vaihtaa silloin, kun ne alkavat jättää raitoja tuulilasiin. Joskus sulkia voi elvyttää pyyhkimällä niitä liinalla jossa on raakaa lasinpesunestettä, mutta apu on usein vain lyhytaikainen. Uudet sulat maksavat noin 10-60e, riippuen merkistä ja sulkien mallista. Uusia sulkia voi ostaa niin huoltoasemilta, marketeista kuin autotarvikeliikkeistä. Huoltoasemien sulat ovat usein sangen kalliita, joten halvemmalla pääsee kun ostaa sulat autotarvikeliikkeestä.

Kun ostat uusia sulkia, mittaa vanhojen pituus. Matkustajan puoleinen sulka on monasti lyhyempi kuin kuljettajan puoleinen. Autotarvikeliikkeissä on usein myös soveltuvuustaulukoita josta oikean sulkamallin voi etsiä, tai sitten voi kysyä myyjältä. Sulat on jaoteltu myymälässä pituusjärjestykseen.

Sulkia on kahta mallia, perinteistä metallirunkoista sekä uutta, kokonaan kumista sulkaa. Uusissa autoissa käytetään poikkeuksetta kokokumista sulkaa. Niiden vaihtotapa eroaa hieman, mutta alempana on kerrottu kummankin mallin vaihto. Uutta mallia on myytävänä myös vanhalla koukkukiinnityksellä, joten sen voi halutessaan asentaa vanhaankin autoon.

 

Perinteinen metallirunkoinen malli

 1. Nosta pyyhkijänvarsi pystyyn. Jos varsi ei nouse vaan ottaa konepeltiin kiinni, täytyy pyyhkijät ajaa erikseen huoltoasentoon. Tässä on mallikohtaisia eroja, mutta yleinen tapa on seuraava: kytke virta päälle ja sitten pois. Suorita pyyhkijöillä kertapyyhkäisy, niiden pitäisi jäädä yläasentoon. Jos tämä ei toimi, katso auton käyttöohjeesta tarkemmat ohjeet.
 2. Käännä pyyhkijänsulka poikittain varteen nähden. Paina mieleesi miten sulka on kiinnitetty, niin osaat kiinnittää uuden samalla tavalla. Näet kiinnityskohdassa muovisen klipsun/pienen vivun. Paina kyseistä vipua ja vedä samanaikaisesti sulkaa kohti tuulilasia vartta pitkin. Nyt sulka irtoaa kiinnityksestään ja voit pujotella sen pois.Huom! Ole varovainen, että pystyssä oleva varsi ei pääse lävähtämään tuulilasiin!
 3. Ota uusi sulka pakkauksesta ja asenna siihen muovinen kiinnike. Paketissa on usein eri kokoja ja malleja, mutta katso vanhasta sulasta mallia ja valitse samantyyppinen. Napsauta muoviosa paikalleen sulan runkoon, katso mallia vanhasta, jotta se tulee oikein päin.
 4. Pujota uusi sulka paikoilleen. Työnnä sulkaa siten, että koukun avoin pää on muovikiinnikettä kohti.
 5. Työnnä muovikiinnike sulkaan, se on paikallaan kun kuulet napsahduksen. Varmista, että sulka on kunnolla kiinni!
 6. Muista laskea pyyhkijänvarret takaisin ala-asentoon. Kun kytket autoosi seuraavan kerran virran, sulat palautuvat takaisin mahdollisesta huoltoasennostaan.

 

Käännä sulka poikittain varteen nähden ja paina salpaa
Käännä sulka poikittain varteen nähden ja paina salpaa

 

 

Uusi, kokonaan kuminen sulka

 • Tässä sulkamallissa on varsin paljon mallikohtaisia eroja. Esittelen kuitenkin kaksi yleisintä tapaa. Kiinnitys voi olla myös koukkumallinen, joten katso vaihto-ohje ylempää, perinteisen metallirunkoisen kohdasta.
 • Nosta pyyhkijänvarsi pystyyn. Jos varsi ei nouse vaan ottaa konepeltiin kiinni, täytyy pyyhkijät ajaa erikseen huoltoasentoon. Tässä on mallikohtaisia eroja, mutta yleinen tapa on seuraava: kytke virta päälle ja sitten pois. Suorita pyyhkijöillä kertapyyhkäisy, niiden pitäisi jäädä yläasentoon. Jos tämä ei toimi, katso auton käyttöohjeesta tarkemmat ohjeet.
 1. Monissa malleissa kiinnittimessä on pieni nappi. Paina nappia, jolloin sulka vapautuu ja on vedettävissä pois. Uusi sulka vain työnnetään paikalleen kunnes kiinnike kliksahtaa paikalleen. Varmista kiinnitys.
 2. Toisessa mallissa sulka käännetään poikittain varteen nähden ja vedetään pois kohti tuulilasia. Uusi laitetaan samassa asennossa takaisin ja käännetään varren suuntaiseksi. Varmista kiinnitys.
 3. Muista laskea pyyhkijänvarret takaisin ala-asentoon. Kun kytket autoosi seuraavan kerran virran, sulat palautuvat takaisin mahdollisesta huoltoasennostaan.

 

Takalasin pyyhkijänsulan vaihto

Myös takalasin pyyhkijänsulissa on varsin paljon mallikohtaisia eroja. Yleisimmät kiinnitystavat ovat koukkukiinnitys (vanhat autot) ja kiinnitys muovikynsillä (uudemmat autot). Koukkumallissa vaihto tehdään kuten ylempänä kerrotaan.
Muovikynsillä oleva malli:
Nosta pyyhkijän varsi irti lasista. Käännä sulka poikittain varteen nähden. Vedä sulkaa mahdollisimman suoraan ja tasaisesti pois varresta. Ole varovainen, sillä muovikynnet hajoavat herkästi. Tätä ei kannata tehdä pakkasella, sillä silloin kynsien murtuminen on taattu. Työnnä uusi sulka samassa asennossa paikoilleen, kunnes kuulet kliksahduksen. Varmista vielä sulan kiinnitys ja laske varsi takaisin lasille.