Kiuaskivien vaihto

Kiuaskivien vaihto on helppo ja nopea työ. Kivet kannattaa vaihtaa säännöllisesti muutaman vuoden välein, sillä voimakkaan lämmönvaihtelun takia kiuaskivet rapautuvat ja ilmankierto estyy. Hyviä kivimateriaaleja ovat peridotiitti, oliviinidiabaasi ja oliviini, luonnonkivet eivät ole suositeltavia. Seinämallisiin sähkökiukaisiin sopiva halkaisija on 5-10 cm, isoihin sähkökiukaisiin ja puukiukaisiin 10-15 cm. Yhden 20 kg:n kivipaketin hinta on noin 5-10e. Tavallisiin sähkökiukaisiin ja pieniin puukiukaisiin menee kiviä yleensä 1-1,5 pakettia, pylväskiukaisiin enemmän. Tarkista oman kiukaasi kivimäärä käyttöohjeesta ennen kivien ostamista. Kiuaskivet kannattaa pestä ennen asennusta kivipölyn ja muiden epäpuhtauksien poistamiseksi.

 

Näin vaihdat kiuaskivet:

  1. Poista kiukaasta vanhat kivet. Vanhat kivet voi hyödyntää puutarhassa tai hävittää sekajätteenä pienissä erissä, jotta roska-astiasta ei tule liian painava.
  2. Poista kiukaan pohjalta kivistä rapautuneet palaset joko käsin tai imurilla. Puukiukaissa on monesti kivitilan pohjalla nuohousluukku, joka kannattaa tässä yhteydessä avata ja harjata kanavat puhtaaksi esim. pulloharjalla. Sähkökiukaassa tarkasta vastuksien kunto silmämääräisesti.
  3. Lado kiukaaseen uudet, pestyt kivet väljästi, jotta ilma pääsee virtaamaan kivien ympärillä. Kiviä ei tule mitenkään erityisesti asetella, ne voi pudotella matalalta kiukaaseen jolloin ne menevät ilmavasti. Puukiukaissa kannattaa alimmat, metallipintoja vasten tulevat kivet kuitenkin asetella siten, että mahdollisimman suuri ala kivestä koskettaa metallia. Sijoita suurimmat kivet alimmaiseksi ja pienimmät päällimmäiseksi. Varo vääntelemästä sähkökiukaan vastuksia, kun ladot kiviä.

 

Kivet ovat murentuneet ja tukkineet ilmatiet. Tällaiset kivet olisi pitäny vaihtaa jo aikaisemmin
Kivet ovat murentuneet ja tukkineet ilmatiet. Tällaiset kivet olisi pitäny vaihtaa jo aikaisemmin
Pese uudet kivet kivipölystä ennen asennusta
Pese uudet kivet kivipölystä ennen asennusta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lado uudet kivet väljästi ilmankierron varmistamiseksi
Lado uudet kivet väljästi ilmankierron varmistamiseksi