Patteri ei lämpene

Lämmityspatterin tavanomaiseen toimintaan kuuluu lämpötilan vaihtelu, välillä patteri on kylmä ja hetken päästä taas lämmin. Termostaatti tarkkailee huonelämpötilaa ja sulkee patterin tarvittaessa; esimerkiksi leipoessa uuni vapauttaa huoneeseen ylimääräistä lämpöä. Kun huonelämpötila laskee, termostaatti nostaa taas patterin lämpötilaa. Mutta mikäli asunnossa on kylmä ja patteri ei lämpene, tarkista ensin termostaatin asento. Käännä termostaattia vastapäivään maksimiasentoon ja mittaa huonelämpötila uudelleen muutaman tunnin kuluttua. Normaali huonelämpötila on n. 21°-22°C. Huomaa, että muutokset huonelämpötilaan tulevat vasta tuntien viipeellä.

On normaalia, että patteri on lämmin vain ylhäältä ja alaosa on kylmä. Tämä on sen vuoksi, että patterin läpi virtaava vesi jäähtyy patterissa luovuttaessaan lämpöä, ja näin saadaan lämmitysjärjestelmän hyötysuhde paremmaksi poistoveden ollessa kylmää. Mikäli patteri on lämmin alhaalta, mutta ei ylhäältä, on syytä epäillä patterissa olevan ilmaa.

 

Tarkista seuraavat seikat, jos asunnossa on kylmä eikä patteri ole lämmin:

 • Patteri on tukossa. Tämä johtuu joko venttiilin karan jumiutumisesta (erityisesti syksyllä kesän jälkeen) tai venttiiliin joutuneesta roskasta.
  • Alla ohjeet, kuinka toimia tällaisessa tilanteessa.

Mikäli olet epävarma kuinka työ suoritetaan, on suositeltavaa ottaa yhteys LVI-asentajaan tai huoltomieheen. Kotivakuutus ei usein korvaa vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet epäpätevän korjaajan toimista.

 

Toimi näin:

 • Irrota termostaatti. Kierrä termostaatin juuressa oleva mutteri käsin tai kiinto/jakoavaimella auki. Jossain malleissa mutteri on lukittu pienellä kuusiokoloruuvilla, jotkin mallit avautuvat vain erikoistyökalulla.

  Termostaatti on tässä mallissa kiinni kuusiokoloruuvilla
 • Kun termostaatti on irti, tunnustele alkaako patteri lämmetä. Jos alkaa, vika on ollut termostaatissa. Joidenkin termostaattimallien maksimilämpötilaa on rajoitettu, taustapuolella voi näkyä rajoitintappeja. Nämä tapit poistamalla saat huonelämpötilaa nostettua.
 • Mikäli patteri ei edelleenkään lämpene, tarkastele venttiiliä. Näet siinä karan, joka on pieni metallinen tappi. Termostaatti painaa tätä tappia halutessaan sulkea venttiilin, jolloin se voi joskus jumiutua kiinni-asentoon. Painele tappia esim. jakoavaimen vartta vasten, jolloin se liikkuu muutaman millin ja voit varmistua sen liikkuvuudesta. Jos se on jumissa, varovainen koputtelu vasaralla venttiilin runkoon saattaa auttaa. Älä koskaan vedä pihdeillä tapista, sillä se voi irrota ja reiästä tulee kuumaa vettä!

  Painele venttiilin karaa varovasti
 • Mikäli patteri alkaa nyt lämmetä, voit kiinnittää termostaatin takaisin.
 • Jos patteri on edelleen kylmä, venttiilissä on luultavasti roska. Venttilissä on ns. esisäätö, jonka tehtävä on rajoittaa patteriin virtaavan veden määrää, jotta se jakautuu tasaisesti kaikkiin kiinteistön pattereihin. Esimerkiksi lähellä pumppua esisäätö on pienellä, jolloin myös veden virtauksen aukko on pieni ja näin tukkeutuu helposti. Esisäätöarvot ovat insinöörin suunnittelemia ja laskemia virtausarvoja. Voit kokeilla aukaista esisäädön hetkeksi aivan auki, jolloin roska voi poistua. On ehdottoman tärkeää painaa mieleen esisäädön arvo, jotta voit palauttaa sen takaisin alkuperäiseen arvoon. Mikäli esisäätöarvo muuttuu, koko kiinteistön lämmitysjärjestelmä menee epätasapainoon ja muut patterit eivät enää lämpene asianmukaisesti.

  Esisäädön arvo luetaan sinisen viivan kohdalta
 • Esisäätöä voi muuttaa jossain malleissa käsin, jossain malleissa vain erikoistyökalulla. Kuvassa esitellyssä mallissa esisäätöä muutetaan vetämällä hopeista rengasta ulospäin ja kiertämällä. Kierrä esisäätö hetkeksi täysin auki ja palauta sitten takaisin alkuperäiseen arvoon.

  Vedä holkkia ulospäin ja kierrä
 • Jos patteri nyt lämpenee, voit asentaa termostaatin takaisin paikalleen.

 

Jos patteri ei lämpene edelleenkään, voi venttiili olla viallinen tai vika muualla lämmitysjärjestelmässä. Tällaisessa tapauksessa suosittelen ottamaan yhteyttä LVI-asentajaan, sillä esimerkiksi venttiilin vaihtoon vaaditaan erikoistyökaluja ja ammattitaitoa.