Vesilukon puhdistus

Vetääkö viemäri huonosti tai on kokonaan tukossa? Tämä on varsin yleinen ongelma ja jokainen törmää siihen joskus. Tässä artikkelissa käsitellään lavuaarin viemärin avaus ja vesilukon puhdistus. Lopussa on vielä ohjeita, mikäli viemäristä tulee hajua.

 

Lavuaarin viemäri

Lavuaarin viemäriputkeen kertyy ajan kanssa hiuksia, rasvaa ja muuta likaa. Se kertyy putken seinämiin, ja ajan kanssa viemäriputki alkaa vetää huonosti tai tukkeutuu kokonaan. Helpoin tapa viemärin avaukseen on viemärinavausaine. Sitä saa marketeista ja putkiliikkeistä, putkiliikkeiden aineet ovat tehokkaampia. Suosittelen erityisesti NaOH (natriumhydroksidi) -rakeita, jota voi ostaa lvi-liikkeistä. Sitä annostellaan viemäriaukon päälle ja lasketaan päälle vettä. Tämä on kuitenkin erittäin vaarallinen aine syövyttävän vaikutuksensa vuoksi, joten suojakäsineiden ja silmäsuojusten käyttö on välttämätöntä. Tilan on oltava myös hyvin tuuletettu.

Jos et halua käyttää kemikaaleja, voi karhupumpusta olla apua. Lavuaari täytetään lämpimällä vedellä ja ruvetaan pumppaamaan karhupumpulla viemäriaukon päällä lavuaarin samalla tyhjentyessä. Pumppu aiheuttaa viemärissä paineiskuja, jolloin tukokset yleensä lähtevän liikkeelle ja viemäri aukeaa.

Tehokkain tapa viemärin avaukseen on avata viemäriputki ja puhdistaa se. Alla käsitellään työ yksityiskohtaisesti. Käytä työssä suojakäsineitä.

  1. Jos lavuaarin poistoputkessa on hajulukko, sen saa yleensä purettua puhdistusta varten. Yleisin malli on ns. pullovesilukko.  Aseta vesilukon alle vati tai ämpäri sillä sieltä tulee vettä kun avaat vesilukon. Vesilukko aukeaa, kun kierrät alemmasta osasta vastapäivään (alhaalta katsottuna). Vesilukossa voi olla myös erillinen puhdistusluukku. Tällainen malli on usein keittiön lavuaareissa.
  2. Tämän jälkeen pyöritä auki vesilukkoa kiinnipitävät mutterit ja ota vesilukko pois.  Nyt voit puhdistaa osat esim. vanhalla tiskiharjalla ja lämpimällä vedellä. Jossain malleissa ei ole muttereita, vaan putket voi vaan vetää erilleen.
  3. Voit myös irrottaa lattiaan menevän putken ja puhdistaa sen, se lähtee irti lattiasta nostamalla ja pyörittämällä, jos se on jumissa. Tämä putki on kuitenkin harvemmin tukossa.
  4. Myös lavuaarin pohjassa kiinni olevan putkenpätkän saa irti, mikäli et saa sitä puhdistettua alakautta. Se irtoaa ruuvaamalla lavuaarin puolelta ritilän keskellä oleva ruuvi auki. Pidä samaan aikaan kiinni lavuaarin alla olevasta osasta. Mikäli ritilän keskellä ei ole ruuvia, osat saa irti pyörittämällä heti lavuaarin alla olevaa putkea vastanpäivään. Kun irrotat tämän osan, siihen kuuluu monta tiivistettä, joten varmista että muistat niiden paikat! Voi olla myös tarpeen uusia näitä tiivisteitä: mikäli ne näyttävät huonoilta, hae uudet tiivisteet putkiliikkeestä.
  5. Osat kasataan päinvastaisessa järjestyksessä, varmista ennen kasausta että tiivistepinnat ovat puhtaat. Kasauksen jälkeen pidä hanaa hetki täysillä, ja varmista että viemäri ei vuoda. Mikäli vettä vuotaa, varmista että liitokset ovat kiristetty kunnolla. Tarvittaessa irrota osat uudestaan, aseta tiivisteet ovat kunnolla paikalleen ja kasaa osat takaisin.

 

Kierrä alaosa irti ja vedä putki pois. Tässä mallissa ei ole putken kiinnityksessä mutteria
Kierrä alaosa irti ja vedä putki pois. Tässä mallissa ei ole putken kiinnityksessä mutteria

 

Jos viemäri haisee

Lattiakaivon tai viemärin pitkään käyttämättä jättämien saattaa aiheuttaa hajua. Tämä johtuu kuivumaan päässeestä vesilukosta. Viemäreihin kannattaakin päästää säännöllisesti vettä. Jos olet lähdössä matkalle, voit ehkäistä ongelman laittamalla viemäriin/lattiakaivoon/vessanpönttöön teelusikallisen ruokaöljyä. Öljy tekee veden pinnalle kalvon, jolloin vesi ei pääse haihtumaan.
Mikäli viemäri haisee, vaikka sitä on käytetty, se johtuu liasta. Tällöin viemäri on puhdistettava, jotta hajua aiheuttavat mikrobit saadaan pois. Helpoin tapa on käyttää viemärinavausainetta, tai purkaa viemäri ja puhdistaa huolella. Yksityiskohtaiset ohjeet tähän löytyvät tämän sivun yläosasta.