Ikkunoiden pesu

Ikkunat on suositeltavaa pestä kerran-pari vuodessa, esimerkiksi keväällä ja syksyllä. Puhtaista ikkunoista tulee sisälle enemmän valoa, ja myös auringon lämpöä. Työ kannattaa tehdä poutasäällä, koska auringonvalossa pinta kuivuu liian nopeasti. Mikäli pyrit pesemään ikkunoita pakkasella, hyvä vinkki on käyttää pesuun laimennettua auton tuulilasinpesunestettä. Laimennusohje on pakkauksessa pakkasasteiden mukaan.

Tarvitset ikkunoiden pesuun liinoja, kuivaimen, ikkunanavaustyökalun ja sangon tai vadin pesuainevettä varten. Jos ikkunat ovat korkeat, kannattaa hankkia varrellinen ikkunanpesin ja kuivain. Jakkaran avulla peseminen on hankalaa ja vaarallistakin. Voit käyttää pesuaineena astianpesuainetta, pari tippaa pesuainetta viiteen litraan vettä riittää. Pesuaineliuos kannattaa kaataa suihkepulloon, jolloin sillä on kätevä suihkuttaa pesuaine ikkunaan.

 

Näin peset ikkunan:

  1. Tee ensin tilaa ikkunan ympärille, jotta sinun on helppo työskennellä. Lattia ja matot kannattaa suojata roiskeilta esimerkiksi sanomalehdillä.
  2. Imuroi harjasuulakkeella ikkunankarmit, avaa ikkunaruudut avaimella ja imuroi karmit myös ulommista laseista.
  3. Imuroi sälekaihtimet varovasti, molemmilta puolilta. Kaihtimet kannattaa sulkea, ja imuroida ne joko vaakasuuntaan tai kaihtimien myötäisesti pystysuuntaan. Mikäli et saa imuroimalla kaihtimia puhtaaksi, kokeile kuivalla mikrokuituliinalla.
  4. Pyyhi siivousliinalla kaikki ikkunankarmit ja tiivisteet, myös ulkona oleva ikkunalauta on kätevä pyyhkiä tässä yhteydessä. Karmien pyyhkimiseen kannattaa käyttää eri liinaa kuin ikkunalaseihin.
  5. Monissa taloissa käytetään ikkunamallia, jossa kaksi lasia on yhdistetty toisiinsa salvoilla. Ne saa erilleen, avaamalla vivut tai poistamalla lukitusosat ikkunan ”lukkopuolelta” (ei saranapuolelta). Huomioi, että lukitussalpoja voi olla myös ylä- ja alapuolella.
  6. Pese lasit liinalla ja kuivaa. Käytä pesuun runsaasti pesuaineliuosta, sillä silloin kuivaaminen on helpompaa. Kuivauksessa kannattaa pyrkiä vetämään lastalla pitkiä ja tasaisia vetoja, jolloin jälki on mahdollisimman hyvä. Kuivaa lasta jokaisen vedon jälkeen, ja myös karmi kuivauskohdan alapuolelta. Lasit kannattaa pestä uloimmasta lasista alkaen, jolloin laseja voi sulkea pesun edistyessä. Näin jo pestyt lasit eivät altistu roiskeille.
  7. Sulje lopuksi ikkunat ja lukitse ne.
Imuroi kaihtimet harjasuulakkeella
Imuroi kaihtimet harjasuulakkeella
Arvioi tämä artikkeli