Pyykinpesukoneen asennus

Pyykinpesukoneen asennus tulee ajankohtaiseksi muuttaessasi uuteen asuntoon tai ostaessasi uuden koneen. Monet kaupat tarjoavat oheistuotteena pesukoneen asennuspalvelua, mutta asentaminen ei ole suuri työ itsekään tehtynä. Alla käsitellään yksityiskohtaisesti pesukoneen asentaminen.

Pyykkikoneen asentamisessa tärkeää on asettaa kone suoraan vatupassin avulla. Jos kone on vinossa, se voi pitää voimakasta ääntä, laakerit voivat kulua epätasaisesti ja pahimmassa tapauksessa linkous ei pääse alkamaan epätasapainon vuoksi. Vinossa oleva laite voi myös siirtyä linkouksen aikana itsestään.

Tarvikkeet:

 • Letkunkiristin poistoletkuun, koko 24-40 mm
 • Ruuvimeisseli letkunkiristimen säätöön
 • Kiintoavaimia/jakoavain jalkojen säätöön ja kuljetustukien poistoon
 • Vatupassi, jotta saat koneen vaakasuoraan
 • Apulainen koneen siirtelyyn
 • Tarvittaessa sovitin tulovesiletkun ja hanan väliin. Yleisin koko ½” – ¾”
 • Jos asennat laitteen kuivatilaan (esim. keittiö) tarvitset vuotosuojakaukalon koneen alle

 

Toimi näin
 1. Pura uuden koneen ympäriltä pakkaukset.
 2. Ottaessasi uutta pesukonetta käyttöön, on ensin poistettava kuljetustuet. Koneeseen asennetaan tehtaalla kuljetustuet, joiden tehtävänä on estää rumpua vatkaamasta ja rikkoutumasta kuljetuksen aikana. Kuljetustuet poistetaan koneen takaa, ne voi olla pikakiinnitteiset tai pulteilla kiinni. Tutki siis koneen tausta ja poista tuet. Säilytä tuet mahdollista muuttoa varten!
 3. Aseta kone sijoituspaikkaansa. Tarkista vatupassilla, onko kone suorassa. Tarvittaessa ruuvaa jalkoja ulospäin, että saat koneen vaakatasoon. Tässä vaiheessa apulainen on erittäin hyödyllinen, koska kone saatetaan joutua siirtämään monta kertaa pois paikaltaan, kunnes kaikki jalat saadaan oikeaan korkeuteen.
 4. Kun koneen on todettu vatupassilla olevan suorassa, kiristä jalat paikalleen. Usein niissä on mutteri, joka kiristetään koneen pohjaa vasten ja näin ne eivät pääse aukeamaan itsekseen. Kiristä mutterit vaikket säätäisikään jalkoja!

  Kiristä mutteri koneen pohjaa vasten
  Kiristä mutteri koneen pohjaa vasten
 5. Kun kone on lopullisella paikallaan, asenna tulovesiletku hanaan. Uusissa pesukoneissa on sisäänrakennettuna takaisinimusuoja, joten voit liittää letkun suoraan hanaan. Kierrä tulovesiletku tiukasti käsin kiinni, älä käytä pihtejä.

  Kiristä tulovesiletkun mutteri vain käsin
  Kiristä tulovesiletkun mutteri vain käsin
 6. Mikäli tulovesiletku ei sovi hanaan, tarvitset muunninkappaleen jolla kierreosat saadaan sopimaan yhteen. Yleisin koko on ½” – ¾”, sovittimia voit hankkia rautakaupasta tai LVI-liikkeestä.
 7. Asenna poistoletku viemäriin. Joissain pesukonemalleissa vaaditaan poistoletkun käyvän tietyllä korkeudella ennen viemäriä. Jos viemäriliitäntä on siis kovin matalalla, kannattaa poistoletku kiinnittää seinään mukana tulevalla tuella esimerkiksi koneen yläreunan korkeuteen. Poistoletkun liian alhainen sijainti saa laitteiston toimimaan erheellisesti, sillä pesuvesi virtaa suoraan koneesta viemäriin.
 8. Työnnä poistoletku viemäriliitokseen niin pitkälle kuin se menee ja varmista liitos letkunkiristimellä. Älä ylikiristä letkunkiristintä, ettei putki litisty.

  Poistoletku on syytä varmistaa letkunkiristimellä
  Poistoletku on syytä varmistaa letkunkiristimellä
 9. Liitä kone lopuksi sähköverkkoon.

 

Huomioitavaa:

 • Uudet koneet kannattaa pestä tyhjänä 90°C pesussa ennen kuin laitat sinne pyykkiä. Näin laite puhdistuu tehtaan jäljiltä.
 • Tarkista aina asennuksen jälkeisen pesun yhteydessä liitosten tiiviys! Eritoten poistoletkun pienet vuodot voivat jäädä huomaamatta, koska poistoletkussa menee vettä vain huuhteluiden ja linkousten yhteydessä.
 • Jos pesukoneen mukana tulevat letkut ovat liian lyhyet, voit hankkia kodinkoneliikkeestä jatkosarjan jolla koneen saa liitettyä kauempanakin oleviin vesipisteisiin.
 • Mikäli asunnossasi ei ole poistoletkulle paikkaa, voit asettaa poistoletkun lavuaarin reunalle. Siinä  kannattaa hyödyntää mukana tulevaa kaarevaa muovitukea poistoletkulle. Letku tulee vielä kiinnittää narulla hanaan, jotta se ei valahda alas huuhteluiden yhteydessä.