Ilmanvaihtokoneen huolto

Omakotitalon ilmanvaihtolaite olisi hyvä huoltaa pari kolme kertaa vuodessa. Huolto on nopea ja yksinkertainen tehdä. Ilmanvaihtokoneen huolto käsittää suodattimien vaihdon, lämmöntalteenottokennon ja koneen sisustan puhdistuksen. Noin kymmenen vuoden välein pitäisi teetättää ilmanvaihtokanavien puhdistus ja ilmamäärien säätö.

Tässä ohjeessa käsitelty laite on Vallox digit SE, mutta ohje on sovellettavissa myös muihin laitteisiin.

Näin huollat ilmanvaihtokoneen

 1. Avaa laitteen kannen kiinnitysvivut vetämällä niitä ulospäin. Kansi ei putoa alas vaikka kiinnityssalvat on auki, sillä yläreunassa on pidike. Kun kaikki vivut on avattu, nosta kantta ylöspäin ja vedä se pois.

  Käännä kaikki salvat auki
  Käännä kaikki salvat auki
 2. Vedä laitteesta pois hienosuodatin (paperinen) ja karkeasuodattimet, jotka ovat hopean värisissä metallikelkoissa. Metallikelkat voi vetää kokonaan ulos laitteesta. Vedä pois myös lämmöntalteenottokenno.

  Vasemmalla on hienosuodatin, keskellä metallikelkoissa karkeasuotimet
  Vasemmalla on hienosuodatin, keskellä metallikelkoissa karkeasuotimet
 3. Pese karkeasuodattimet ja imuroi hienosuodatin tai vaihda ne uusiin. Ne kestävät pesua ja puhdistusta pari kertaa, jonka jälkeen ne on vaihdettava uusiin. Karkeasuodattimet voi pestä kädenlämpöisellä vedellä käsin esimerkiksi astianpesuaineella. Puristele niitä kevyesti, mutta älä väännä. Hienosuotimen voi imuroida harjasuulakkeella tai puhaltamalla paineilmalla virtaussuuntaa vastaan.
 4. LTO-kennon voi puhdistaa suihkulla tai upottamalla sen astianpesuaineveteen ja huuhtelemalla sen jälkeen.
 5. Puhdista laitteen sisusta imurilla ja kostealla liinalla. Varo kastelemasta sähköosia. Varmista, että kondensioveden poistoaukko ei ole tukossa kaatamalla vettä pohja-altaaseen. Jos poistoputki on tukossa, työnnä reiästä rautalanka tai taipuisa vieteri ja rassaa se auki.
 6. Laita uudet/puhdistetut filtterit takasin laitteeseen. Hienosuodattimeen on merkitty ilmanvirtauksen suunta, asenna suodatin siten, että virtauksen osoittavan nuolen tyvi on kohti puhallinta (eli nuolen kärki kanavaa kohti). Varmista, että suodatin menee tiiviisti paikalleen. Työnnä LTO-kenno paikalleen, oikea asento lukee kennon päädyssä.

  Hienosuotimeen kannattaa kirjoittaa asennuspäivämäärä
  Hienosuotimeen kannattaa kirjoittaa asennuspäivämäärä
 7. Sulje lopuksi laitteen etukansi. Nosta kansi paikalleen ja käännä salvat kiinni. Joskus kantta joutuu nostamaan toisella kädellä ylemmäs ja samaan aikaan toisella kädellä kiinnittää salpoja, jotta ne saa kiinni.
 8. Huollon jälkeen nollataan huoltomuistutin. Tässä mallissa se tapahtuu siten, että laitteen ollessa käynnissä pidetään ohjauspaneelin hiilidioksidisäädön nappia pohjassa noin 20 sekuntia, kunnes huoltomuistuttimen valo sammuu.

 

Muutaman vuoden välein on hyvä tarkistaa puhallinmoottorien kunto. Ne saa irti, kun vääntää kumikauluksen menevän metallikorvakkeen pois tieltä ja nostaa kumikauluksen pois. Varmista tätä ennen, miten päin kumikaulukset on asennettu, jotta voit asentaa ne oikein päin takaisin. Käännä puhallinta, niin voit nostaa sen pois tuen päältä. Johto lähtee irti, kun painat sormella liittimen kyljessä (voi olla takapuolella) olevaa nappulaa ja vedät liittimen irti. Älä sekoita tulo- ja poistoilman puhaltimia keskenään! Puhdista puhaltimen roottorit paineilmalla tai imurin harjasuulakkeella. Käsittele puhaltimia varoen, pienikin kolhu roottoriin voi saada sen epätasapainoon jolloin puhallin on pilalla. Pienestä siveltimestä voi olla apua. Tarkista vielä, että roottorit pyörivät tasaisesti ja kevyesti ääntelemättä. Jos ei, se on merkki laakeriviasta. Varaudu silloin uusimaan puhaltimet lähiaikoina. Asenna puhaltimet takaisin käänteisessä järjestyksessä kuin irrotit ne.

 

Arvioi tämä artikkeli