Pakastimen sulatus

Pakastin tulee sulattaa aika-ajoin, kerran tai pari kertaa vuodessa, riippuen käytöstä. Jos kaappia auotaan usein, kertyy sisälle enemmän jäätä ja sulatus tulee tehdä useammin. Paksu jääkerros heikentää pakastimen tehoa ja lisää sähkönkulutusta. Pakastimen sulatus kannattaa ajoittaa talviaikaan, jolloin pakasteet saa kätevästi ulos eivätkä ne sula. Vaihtoehtoinen ajankohta on kesällä, ennen kuin pakastin on täytetty marjoilla ja muilla säilykkeillä.

Tarvitset pakastimen sulatukseen sanomalehtiä ja rättejä, sekä jokin astia johon sulamisvesi valuu, esimerkiksi syvä uunipelti.

Alla käsitellään erikseen kaappi- ja arkkumalliset laitteet.

Toimi näin kaappimallisen laitteen kanssa:

 1. Aseta pakastin pakastusteholle noin vuorokautta ennen sulatusta. Näin pakasteet saadaan mahdollisimman kylmäksi, ja niiden sulaminen hidastuu. Pakastusteho laitetaan päälle pakastimessa olevasta painikkeesta. Halvimmissa malleissa ei välttämättä ole pakastustoimintoa.
 2. Irrota laite verkkovirrasta poistamalla pistorasia seinästä. Mikäli sulatat jääkaappi-pakastinta, niin huomioi että myös jääkaapin osuus lakkaa jäähtymästä. Älä siis auo jääkaapin ovea turhaan.
 3. Vedä pakastehyllyt pois ja kääri niiden ympärille runsaasti sanomalehtiä tai esimerkiksi viltti/pyyhkeitä, jotta sulaminen hidastuu. Mikäli  pakastehyllyt eivät ole tullakseen, nosta niitä etureunasta niin ne vapautuvat.
 4. Avaa mahdollinen pakastimen huoltoluukku lattianrajasta, ja aseta lattialle sanomalehtiä vuotavia vesiä varten. Luukku aukeaa vetämällä sitä laitteesta poispäin, nykäise varovasti eri puolilta että luukku ei hajoa.
 5. Aseta laitteen alle uunipelti tai jokin muu astia, johon vesi valuu. Monissa laitteissa on alaosassa kuminen nokka, jonka saa vedettyä auki ja vesi valuu sitä pitkin kauniisti. Nokka voi olla myös irtonainen ja tulla laitteen mukana erikseen.
 6. Sulamista voi nopeuttaa keittämällä kattiloihin kuumaa vettä ja sijoittamalla ne laitteen sisään. Älä töki jäätä millään terävällä esineellä, sillä putkistot puhkeavat helposti!
 7. Kun jää on sulanut, pyyhi laite liinalla sisäpuolelta ja kuivaa se. Jos sisällä haisee pahalta, pyyhi pinnat astianpesuaineliuoksella ja kuivaa.
 8. Sulatuksen yhteydessä kannattaa laite vetää pois paikoiltaan ja imuroida tausta. Imuroi taustan lamellit imurin harjasuulakkeella.
 9. Kytke laite lopuksi pakastusteholle pariksi tunniksi ja työnnä sitten pakastekorit takasin.
 10. Muista myöhemmin laittaa pakastusteho pois ja säätää laite oikealle teholle. Pakastimen oikea ja suositeltu lämpötila on -18°C.

 

Toimi näin arkkumallisessa pakastimessa

 1. Aseta pakastin pakastusteholle noin vuorokautta ennen sulatusta. Näin pakasteet saadaan mahdollisimman kylmäksi, ja niiden sulaminen hidastuu. Pakastusteho laitetaan päälle pakastimessa olevasta painikkeesta. Halvimmissa malleissa ei välttämättä ole pakastustoimintoa.
 2. Irrota laite verkkovirrasta poistamalla pistorasia seinästä. Poista pakasteet laitteesta.
 3. Avaa pohjassa oleva tyhjennystulppa (myös ulkopuolella voi olla tulppa) ja jätä kansi auki jotta jäät sulavat nopeammin. Pakastimien mukana tulee monasti putki, joka asetetaan laitteen ulkopuolelle ja näin veden kerääminen on hallitumpaa.
 4. Aseta laitteen viereen keräysastia poistuvalle sulamisvedelle. Jäätä voi kaapia pois mukana tulleella kaapimella. Mikäli sitä ei ole tallessa, voit käyttää esim. puulastaa.
 5. Kun jää on sulanut, pyyhi laite liinalla sisäpuolelta ja kuivaa se. Jos sisällä haisee pahalta, pyyhi pinnat astianpesuaineliuoksella ja kuivaa.
 6. Sulatuksen yhteydessä kannattaa laite vetää pois paikoiltaan ja imuroida tausta. Imuroi taustan lamellit imurin harjasuulakkeella.
 7. Kytke laite lopuksi päälle pakastusteholle pariksi tunniksi. Laita pakasteet takaisin.
 8. Muista laittaa pakastusteho pois ja säätää laite oikealle teholle. Pakastimen oikea ja suositeltu lämpötila on -18°C.
Arvioi tämä artikkeli