Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus

Ilmanvaihtoventtiileihin kertyy helposti pölyä, jolloin ne menevät tukkoon ja ilman virtaus hidastuu tai lakkaa kokonaan. Tämä voi aiheuttaa tunkkaista sisäilmaa. Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus kuuluu kerros- ja rivitaloissa asukkaan vastuulle, ja ne tulisikin puhdistaa pari kertaa vuodessa. Erityisesti poistoilmaventtiilin puhtaus on tärkeää, tuloilmaventtiilit ei juurikaan likastu ja ne kannattaa imuroida esimerkiksi kerran vuodessa. Koko ilmanvaihtokanavisto tulisi puhdistuttaa ammattilaisella noin kymmenen vuoden välein. Tätä työtä ei voi tehdä itse, sillä se vaatii erityisiä välineitä kanavien puhdistukseen ja venttiilien ilmamäärien säätöön.

Mikäli venttiili on vain vähän likainen, sen voi imuroida imurin harjasuuttimella. Tällöin kannattaa pitää toisella kädellä kiinni venttiilistä, jolloin venttiilin sisäosa ei pääse kiertymään ja sen myötä venttiilin säädöt muuttumaan. On tärkeää, että venttiilin säädöt ei muutu, sillä yhden venttiilin säätö vaikuttaa koko taloon.

Näin puhdistat poistoilmaventtiilin:

  1. Irrota venttiili kiertämällä sitä vastapäivään ulommasta renkaasta, se voi olla tiukassa.
  2. Puhdista venttiili esimerkiksi kostealla liinalla ja veitsellä. Voit myös poistaa venttiilistä tiivisteen ja pestä venttiilin hanan alla pesuaineen ja harjan avulla. Huom! Ole varovainen, että venttiilin sisäosa ei pääse pyörimään, niitä ei aina ole lukittu.
  3. Kuivaa venttiili, laita tiiviste takaisin paikalleen ja asenna venttiili takaisin. Pyöritä venttiiliä myötäpäivään ulommasta renkaasta, jolloin se kiristyy paikalleen.
Arvioi tämä artikkeli