Pesukoneiden huoltopesu

Pesukoneeseen kertyy ajan mittaan likaa, joka heikentää pesutulosta. Astianpesukoneen puhdistaminen vähentää koneen hajua ja parantaa pesutulosta. Myös pyykinpesunkoneen haju voi johtua likakertymistä, jolloin kone tarvitsee puhdistuksen. Alta voit lukea ohjeet molemmille laitteille erikseen.

Astianpesukoneen huoltopesu

Astianpesukoneelle olisi hyvä tehdä huoltopesu muutaman kerran vuodessa. Koneeseen voi kertyä kalkki- ja rasvakertymiä, mikä heikentää pesutulosta. Tarvitset huoltopesuun sitruunahappoa 50 grammaa, sitä saa apteekista parilla eurolla. Tarvitset lisäksi tavallista konetiskiainetta ja käsitiskiainetta suodattimien pesuun.

 

Näin teet huoltopesun:

 1. Varmista ensin, että kone on tyhjä. Puhdista sitten suodattimet. Katso ohjeet oman koneesi käyttöohjeesta, jos työ ei ole vielä tuttu. Pese ne astianpesuaineella ja tiskiharjalla kuumaa vettä käyttäen. Asenna suodattimet pesun jälkeen takaisin.
 2. Annostele sitruunahappoa 50 grammaa pesuainelokeroon, sulje lokero ja käynnistä normaali 65 °C pesuohjelma.
 3. Kun ohjelma on päättynyt, annostele pesuainelokeroon normaali määrä konetiskiainetta, sulje lokero ja käynnistä sama pesuohjelma uudelleen.
 4. Kun ohjelma on päättynyt, avaa koneen luukku ja anna laitteen kuivua sisältä. Huoltopesun yhteydessä kannattaa myös puhdistaa koneen tiivisteet ja luukun reunat. Puhdista ne miedolla astianpesuainevedellä ja pehmeällä liinalla.

 

Pyykinesukoneen huoltopesu

Pesukone haisee? Jos pesukoneesta tulee hajua, on sen sisään kertynyt likaa ja mikrobeja jotka alkavat haista. Tämän vuoksi pesukone olisi hyvä huoltopestä muutaman kerran vuodessa.
Tarvitset huoltopesuun valkopesuainetta ja sitruunahappoa. Sitruunahappoa saat apteekista parilla eurolla, 100 gramman pussi riittää yhteen huoltopesuun.

 

Vinkki: Kannattaa välttää pesuainetta, joissa on zeoliittia. Se on savenkaltaista, huonosti veteen liukenevaa ainetta jota käytetään pesuaineissa vedenpehmentimenä. Zeoliitti kertyy pesukoneen sisäosiin ja alkaa aiheuttaa hajua, sillä se on oiva kasvualusta mikrobeille. Jauhemaisia, zeoliitittomia pesuaineita on parilla suomalaisella valmistajalla. Nestemäiset pesuaineet ovat lähes aina zeoliitittomia.

 

Näin teet huoltopesun:

 1. Varmista että kone on tyhjä. Kaada 100g sitruunahappoa pesuainelokeroon ja käynnistä normaali 90 asteen pesu.

  Annostele sitruunahappo pesuainelokeroon
  Annostele sitruunahappo pesuainelokeroon
 2. Kun ohjelma on mennyt läpi, annostele pesuainelokeroon valkopesuainetta kolmasosa normaalista määrästä ja laita 60 asteen pesuohjelma päälle.
 3. Kun olet pessyt molemmat pesut, kuivaa pesukoneen luukun tiivisteet kuivalla liinalla.
 4. Puhdista pesuainelokero. Yleensä kotelon voi irrottaa koneesta jolloin sen voi pestä hanan alla harjan kanssa. Irrotus tapahtuu usein nappia painamalla, mutta jos et saa koteloa irti katso koneesi käyttöohjeesta tarkempia ohjeita.
 5. Voit lisäksi puhdistaa pesukoneen nukkasihdin. Tämä ei kuitenkaan yleensä ole tarpeellista, koska nukkasihtiin tarttuu vain isommat roskat, esimerkiksi kolikot. Nukkasihti on usein koneen etuseinässä alhaalla huoltoluukun alla. Avaa luukku ja kierrä nukkasihti pois vastapäivään. Puhdista suodin ja kierrä se takaisin myötäpäivään ja sulje luukku. Katso tarvittaessa tarkempia ohjeita pesukoneesi käyttöohjeesta.

  Lopuksi kannattaa puhdistaa nukkasihti
  Lopuksi kannattaa puhdistaa nukkasihti