Astianpesukoneen asennus

Tässä artikkelissa käsitellään astianpesukoneen asennustyö. Se on yleensä melko yksinkertainen ja suoraviivainen työ, mutta koska laite asennetaan kuivatilaan ja liitetään vesijohtoverkkoon, sinun on oltava varma siitä, että asennus tulee tehtyä kunnolla. Mikäli olet epävarma taidoistasi, suosittelen kääntymään LVI-asentajan puoleen. Myös vakuutusyhtiöt voivat joskus vaatia, että asianpesukoneen asentaa ammattilainen jotta korvausta saa mahdollisissa vesivuotovahingoissa.

Mitä tarvitset:

 • Vesivuotokaukalo koneen alle (ehdottomasti suositeltavaa)
 • Jakoavain tai kiintoavain jalkojen säätöön
 • Ruuvimeisseli koneen asentamiseen kalusteisiin ja poistoletkun kiristimen liittämiseen
 • Tarvittaessa porakone ja reikäsaha reiän tekemiseen kalusteisiin
 • Tarvittaessa adapteri tulovesiletkun ja hanan väliin. Yleisin koko ½” – ¾”
 • Letkunkiristin poistoletkuun 16-27 mm.
 • Nippusiteitä johtojen ja letkujen asennukseen

 

Toimi näin:

 1. Pura uusi kone paketistaan. Kiinnitä koneen vesiletkut ja sähköliitin laitteen taakse, jos ne eivät vielä ole siellä. Mikäli letkut voidaan asentaa useaan asentoon, ne kannattaa laittaa sillä tavalla, että ne saadaan kulkemaan mahdollisimman suoraan liitospaikkoihin (hanalle ja viemäriin).
 2. Jos astianpesukoneen ja roskakaapin väliseinässä ei ole reikää, tee reikä porakoneen avulla. Monissa koneissa tulovesiletkussa on AquaStop-venttiili, jolloin reiän tulisi olla suuruudeltaan n. 10 cm. Mikäli AquaStopia ei ole, pienempikin reikä riittää.
 3. Mikäli astianpesukonetta ei ole ollut aikaisemmin liitettynä, täytyy hajulukon viemäriaukkoon avata reikä sitä varten. Voit avata viemäriaukon esimerkiksi vuolemalla terävällä puukolla tai sahaamalla pienen pätkän pois viemäriyhteen päästä.
 4. Aseta vuotokaukalo pesukoneen paikkaan ja työnnä pesukone paikalleen. Vedä letkut reiästä roskakaapin puolelle, ja varmista että ne eivät jää jyrkille taitoksille koneen taakse!

  Varmista että letkut eivät ole koneen takana taitoksilla
  Varmista että letkut eivät ole koneen takana taitoksilla
 5. Etsi letkuille hyvä reitti roskakaapissa, että ne tulevat siististi eivätkä jää roska-astiakelkkojen eteen. Poistoletkun tulisi käydä mahdollisimman ylhäällä, mieluiten roskakaapin ”katossa” asti, sillä muuten täysiä pesualtaita tyhjentäessä vesi saattaa viemärin sijasta kulkeutua astianpesukoneeseen. Etsi siis paikka, mihin saat poistoletkun sijoitettua.
 6. Liitä tulovesiletku paikalleen, kiertämällä se hanalta tulevaan letkuun. Kiristä napakasti, mutta älä käytä työkaluja kiristykseen! Mikäli astianpesukonetta ei aikaisemmin ole ollut, hanan puolelta täytyy ensin poistaa suojatulppa. Mahdollisesti voi olla tarpeen asentaa adapteri, mikäli kierteet eivät sovi yhteen. Sovittimia saa rautakaupasta muutaman euron hintaan.

  Kiristä tulovesiletkun liitin huolella
  Kiristä tulovesiletkun liitin huolella
 7. Aseta poistoletku hajulukkoon ja kiristä letkunkiristimellä.

  Poistoletkun tulee käydä ylhäällä, altaiden yläosan tasolla
  Poistoletkun tulee käydä ylhäällä, altaiden yläosan tasolla
 8. Säädä tiskikoneen korkeus sopivaksi. Yleensä kannattaa aloittaa takajalasta, ja sen jälkeen säätää etujalat. Oikea korkeus on sellainen, että koneen luukku tulee samalle tasolle kalusteiden ovien kanssa.
  Jalat säädetään jakoavaimella kiertämällä
  Jalat säädetään jakoavaimella kiertämällä

  Säädä korkeus samalle tasolle kalusteiden ovien kanssa
  Säädä korkeus samalle tasolle kalusteiden ovien kanssa
 9. Kun kone on oikealla korkeudella, varmista vielä että se on syvyyssuunnassa oikealla kohdalla, eli koneen luukku on kalusteiden ovien tasolla. Kiinnitä laite kalusteisiin. Tässä mallissa kone kiinnitetään kahdella ruuvilla sivuilta luukun yläosasta. Ruuvit ovat yleensä itseporautuvia, eli niitä varten kalusteisiin ei tarvitse tehdä reikää.

  Ruuvi kiristyy
  Ruuvi kiristyy
 10. Säädä koneen huoltoluukku oikealle kohdalle, eli siten että huoltoluukku osuu kalusteiden sokkelin kanssa samalle tasolle. Tässä mallissa syvyyssäätö lukitaan kääntämällä ruuvimeisselillä luukun kiskoista yksi metallikieli sivuun muista. Korkeussäätö on sopiva, kun huoltoluukku on lattiasta irti muutaman millin. Työnnä huoltoluukku paikalleen.

  Käännä ruuvimeisselillä kiskosta metallikieli sivuun
  Käännä ruuvimeisselillä kiskosta metallikieli sivuun
 11. Kiinnitä vesiletkut nippusiteillä kauniisti nippuun, jotta ne eivät pääse liikkumaan huuhteluiden aikana, eivätkä ole roska-astiakelkkojen tiellä. Kytke virtajohto seinään.

  Johdot kulkevat kaapissa siististi
  Johdot kulkevat kaapissa siististi
 12. Säädä koneen asetukset käyttöohjeen mukaisesti. Täytä huuhtelukirkastesäiliö, mikäli käytät sitä.

  Täytä vielä huuhtelukirkastesäiliö
  Täytä vielä huuhtelukirkastesäiliö
 13. Avaa vesihana ja käynnistä lopuksi pesuohjelma, jotta kone puhdistuu tehtaan jäljiltä ja voit samalla tarkistaa liitoksien pitävyyden.

 

On hyvä katsoa liitoksia silloin tällöin mahdollisten vuotojen varalta. Letkut liikkuvat hieman pesun aikana, joten ne voivat hankautua johonkin tai liitokset löystyä. Ennaltaehkäisy on paras tapa estää kalliit vesivahingot.

 

Arvioi tämä artikkeli