Tässä artikkelissa käsitellään astianpesukoneen asennustyö. Se on yleensä melko yksinkertainen ja suoraviivainen työ, mutta koska laite asennetaan kuivatilaan ja liitetään vesijohtoverkkoon, sinun on oltava varma siitä, että asennus tulee tehtyä kunnolla. Mikäli olet epävarma taidoistasi, suosittelen kääntymään LVI-asentajan puoleen. Myös vakuutusyhtiöt voivat joskus vaatia, että asianpesukoneen asentaa ammattilainen jotta korvausta saa mahdollisissa vesivuotovahingoissa.
Mitä tarvitset:
- Vesivuotokaukalo koneen alle (ehdottomasti suositeltavaa)
- Jakoavain tai kiintoavain jalkojen säätöön
- Ruuvimeisseli koneen asentamiseen kalusteisiin ja poistoletkun kiristimen liittämiseen
- Tarvittaessa porakone ja reikäsaha reiän tekemiseen kalusteisiin
- Tarvittaessa adapteri tulovesiletkun ja hanan väliin. Yleisin koko ½” – ¾”
- Letkunkiristin poistoletkuun 16-27 mm.
- Nippusiteitä johtojen ja letkujen asennukseen
Toimi näin:
- Pura uusi kone paketistaan. Kiinnitä koneen vesiletkut ja sähköliitin laitteen taakse, jos ne eivät vielä ole siellä. Mikäli letkut voidaan asentaa useaan asentoon, ne kannattaa laittaa sillä tavalla, että ne saadaan kulkemaan mahdollisimman suoraan liitospaikkoihin (hanalle ja viemäriin).
- Jos astianpesukoneen ja roskakaapin väliseinässä ei ole reikää, tee reikä porakoneen avulla. Monissa koneissa tulovesiletkussa on AquaStop-venttiili, jolloin reiän tulisi olla suuruudeltaan n. 10 cm. Mikäli AquaStopia ei ole, pienempikin reikä riittää.
- Mikäli astianpesukonetta ei ole ollut aikaisemmin liitettynä, täytyy hajulukon viemäriaukkoon avata reikä sitä varten. Voit avata viemäriaukon esimerkiksi vuolemalla terävällä puukolla tai sahaamalla pienen pätkän pois viemäriyhteen päästä.
- Aseta vuotokaukalo pesukoneen paikkaan ja työnnä pesukone paikalleen. Vedä letkut reiästä roskakaapin puolelle, ja varmista että ne eivät jää jyrkille taitoksille koneen taakse!
- Etsi letkuille hyvä reitti roskakaapissa, että ne tulevat siististi eivätkä jää roska-astiakelkkojen eteen. Poistoletkun tulisi käydä mahdollisimman ylhäällä, mieluiten roskakaapin ”katossa” asti, sillä muuten täysiä pesualtaita tyhjentäessä vesi saattaa viemärin sijasta kulkeutua astianpesukoneeseen. Etsi siis paikka, mihin saat poistoletkun sijoitettua.
- Liitä tulovesiletku paikalleen, kiertämällä se hanalta tulevaan letkuun. Kiristä napakasti, mutta älä käytä työkaluja kiristykseen! Mikäli astianpesukonetta ei aikaisemmin ole ollut, hanan puolelta täytyy ensin poistaa suojatulppa. Mahdollisesti voi olla tarpeen asentaa adapteri, mikäli kierteet eivät sovi yhteen. Sovittimia saa rautakaupasta muutaman euron hintaan.
- Aseta poistoletku hajulukkoon ja kiristä letkunkiristimellä.
- Säädä tiskikoneen korkeus sopivaksi. Yleensä kannattaa aloittaa takajalasta, ja sen jälkeen säätää etujalat. Oikea korkeus on sellainen, että koneen luukku tulee samalle tasolle kalusteiden ovien kanssa.
- Kun kone on oikealla korkeudella, varmista vielä että se on syvyyssuunnassa oikealla kohdalla, eli koneen luukku on kalusteiden ovien tasolla. Kiinnitä laite kalusteisiin. Tässä mallissa kone kiinnitetään kahdella ruuvilla sivuilta luukun yläosasta. Ruuvit ovat yleensä itseporautuvia, eli niitä varten kalusteisiin ei tarvitse tehdä reikää.
- Säädä koneen huoltoluukku oikealle kohdalle, eli siten että huoltoluukku osuu kalusteiden sokkelin kanssa samalle tasolle. Tässä mallissa syvyyssäätö lukitaan kääntämällä ruuvimeisselillä luukun kiskoista yksi metallikieli sivuun muista. Korkeussäätö on sopiva, kun huoltoluukku on lattiasta irti muutaman millin. Työnnä huoltoluukku paikalleen.
- Kiinnitä vesiletkut nippusiteillä kauniisti nippuun, jotta ne eivät pääse liikkumaan huuhteluiden aikana, eivätkä ole roska-astiakelkkojen tiellä. Kytke virtajohto seinään.
- Säädä koneen asetukset käyttöohjeen mukaisesti. Täytä huuhtelukirkastesäiliö, mikäli käytät sitä.
- Avaa vesihana ja käynnistä lopuksi pesuohjelma, jotta kone puhdistuu tehtaan jäljiltä ja voit samalla tarkistaa liitoksien pitävyyden.
On hyvä katsoa liitoksia silloin tällöin mahdollisten vuotojen varalta. Letkut liikkuvat hieman pesun aikana, joten ne voivat hankautua johonkin tai liitokset löystyä. Ennaltaehkäisy on paras tapa estää kalliit vesivahingot.