Ilmalämpöpumpun huolto

Ilmalämpöpumpun huolto on hyvin yksinkertaista. Ne eivät vaadi muuta huoltoa kuin säännöllisen puhdistuksen. Niille ei oikeastaan pysty tekemään itse muuta. Puhdistus on kuitenkin tärkeää: jos sisällä haisee, voi syy löytyä ilmalämpöpumpusta. Likaisen ilmalämpöpumpun hyötysuhdekin on huonompi, sillä ilma ei pääse virtaamaan vapaasti. Tee ilmalämpöpumpun puhdistus noin kerran kuussa. Puhdistus on yleensä tehty helpoksi, mutta laitteiden välillä on eroja. Esittelen tässä Panasonic-ilmalämpöpumpun puhdistuksen. Katso tarvittaessa tarkempia ohjeita oman laitteesi käyttöohjeesta.

 

Näin puhdistat ilmalämpöpumpun:

  1. Katkaise ensin laitteen virta ottamalla pistoke irti seinästä tai kääntämällä seinässä oleva turvakytkin 0-asentoon. Pelkkä laitteen sammuttaminen kaukosäätimestä ei riitä!
  2. Tarkista, ettei ulkoyksikössä ole roskia estämässä ilman vapaata virtausta. Syksyllä puista tippuvat lehdet tarttuvat monasti laitteeseen kiinni. Talvella siihen voi olla tuiskuttanut lunta, jonka voi harjata pois. Tarkista laite joka puolelta, ja puhdista se esimerkiksi imurilla. Ole kuitenkin varovainen puhdistaessasi takaosan alumiinisäleikköä, se vaurioituu hyvin helposti eikä ilma enää pääse virtaamaan kunnolla, jos lamellit vääntyvät. Huomaa myös laitteen alla olevat reiät, joiden tulee olla puhtaat jotta kondenssivesi pääsee poistumaan laitteesta.
  3. Tarkista kondenssiveden poistoputki. Jos siellä on roskia tai peräti tukos, sitä voi varovasti irrottaa rautalangalla. Voit myös kaataa sinne vettä sisäyksikön puolelta. Putki lähtee sisäyksikön jäädytyskennon alapuolelta, poista suodattimet jotta näet paikan. Jossain malleissa tätä ei välttämättä voi tehdä lainkaan.
  4. Puhdista sisäyksikön suotimet. Avaa etupaneeli vetämällä sitä molemmista alareunoista laitteesta poispäin. Nosta paneeli ylös, jolloin se lukittuu yläasentoon. Poista suodattimet nostamalla niitä vähän ylöspäin, vetämällä laitteesta poispäin ja sitten alas jolloin ne tulevat pois. Imuroi laitteen ympäriltä, ilmanvaihtoaukot ja myös laitteen sisäosia sen verran mitä pystyt. Pese suotimet huuhtelemalla niitä hanan alla lämpimällä vedellä. Anna niiden kuivua kunnolla ja työnnä takaisin paikalleen. Varmista, että ne kiinnittyvät hyvin. Jos suodattimet ovat rikkinäiset, ne kannattaa vaihtaa uusiin.
  5. Sulje etukansi ja pyyhi lopuksi laitteen pinta. Käytä pyyhkimiseen nihkeää liinaa, joka on kasteltu astianpesuainevedessä ja kierretty kuivaksi.
  6. Lopuksi kannattaa vielä tarkistaa laitteen säädöt. Lämmityskaudella lämpötila-asetus pitäisi olla pari astetta korkeampi, kuin talon pääasiallisessa lämmitysjärjestelmässä. Jos esim. patterit on säädetty 20 °C, niin ilmalämpöpumppu pitäisi olla säädetty 22 °C. Kesällä, kun käytetään jäähdytystä, kannattaa lämpötila asettaa vain pari astetta ulkolämpöä viileämmäksi.

 

Suodattimet ovat kannen alla
Suodattimet ovat kannen alla
On tärkeää, että ulkoyksikön lamellit ovat puhtaat
On tärkeää, että ulkoyksikön lamellit ovat puhtaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jos ilmalämpöpumppu jäätyy

On normaalia, että ilmalämpöpumpun ulkoyksikön lamelleissa on talvella kuuraa. Laitteissa on automaattisulatus, joka poistaa tämän huurun tarvittaessa. Kun huuru sulaa, laite tiputtaa vettä alleen ja sen alle muodostuu jääkeko. Tämän jään voi halutessaan poistaa laitteen alta, varsinkin jos se kasvaa korkeaksi.
Jos laite on jäätynyt ympäriltä, voit kytkeä laitteen jäähdyttämään 30-60 minuutin ajaksi, jolloin ulkoyksikkö lämpenee ja jää sulaa. Jos laitteen ympärillä on erittäin paljon jäätä, kytke laite pois päältä (irrota verkkopistoke tai käännä turvakytkin 0-asentoon) ja kaada ulkoyksikön päälle kuumaa vettä. Älä yritä hakata jäätä pois millään terävillä esineillä!

Arvioi tämä artikkeli