Sähkön säästäminen
- Sammuta turhat valot. Muista sammuttaa myös ulkovalot, liiketunnistimet ovat hyödyllisiä.
- Vaihda halogeenilamput energiansäästö ja LED-lamppuihin. Tämä on kannattavaa erityisesti ulkona, josta lampusta tuleva lämpöenergia menee harakoille.
- Jos talosi lämpiää sähköllä, aseta huonelämpö oikeaksi. Sopiva lämpötila olohuoneeseen on 20-22 astetta ja makuuhuoneessa 18-20 astetta. Yhden asteen lämpötilan pudotukseen tottuu viikossa.
- Tiivistä ovet ja ikkunat. Jos lämpöä vuotaa ulos, se nostaa sähkönkulutusta voimakkaasti sähkölämmitteisessä talossa.
- Jos talossasi on koneellinen ilmanvaihto, varmista että pyörintänopeus on oikea ja lämmön talteenotto on lämmityskaudella kytketty päälle. Omakotitalossa kiertovesipumpun nopeuden voi kesällä säätää pieneksi, mutta sitä ei kannata sulkea kokonaan, ettei pumppu jumiudu.
- Ilmalämpöpumppu säästää sähkölämmitteisissä taloissa sähköä, mutta hyöty menetetään, jos pumppua käytetään kesällä jäähdytykseen. Ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin itsensä lämmityskäytössä on 5-8 vuodessa.
- Käytä saunaa tehokkaasti: mene sinne heti kun se on lämmennyt ja sammuta sauna vartti saunomisen jälkeen. Älä pidä sitä tyhjänä pitkään päällä. Saunan sopiva lämpötila on saunasta riippuen 60-80 astetta, yli 80 asteen lämpötilat nostavat sähkönkulutusta voimakkaasti.
- Mikäli vetesi lämpiää sähköllä, vältä pitkiä suihkuja.
- Jos pesuhuoneessasi on sähköinen lattialämmitys, kuivaa lattia suihkun jälkeen lastalla. Kun vesi haihtuu, se ottaa samalla lämpöenergiaa lattialämmityksestä.
- Pese astiat astianpesukoneessa. Liitä kone lämminvesiliitäntään mikäli se sallitaan käyttöohjeessa.
- Käytä hyödyksi uunin alku- ja jälkilämpö. Uunin voi surutta sammuttaa jo 10 min ennen ruuan valmistumista. Pyri paistamaan kaikki ruuat kerralla uunissa, jotta sinun ei tarvitse pitää tyhjää uunia päällä. Liedellä paistaessasi käytä kantta ja oikeankokoisia paistoastioita.
- Pidä kylmälaitteet puhtaana. Ne kannattaa vetää pois paikoiltaan ainakin kerran vuodessa ja imuroida ympäriltä. Pakastin on hyvä sulattaa samalla. Tarkista että tiivisteet ovat puhtaat. Tarkista myös oikeat lämpötilat: jääkaapin sopiva lämpötila on +2-6 astetta ja pakastimen -18 °C. Vanhat kylmälaitteet kuluttavat enemmän sähköä kun uudet, mutta uuden laitteen ostaminen on niin kallista, että uusi laite ehtii hajoamaan ennen kuin se on maksanut itsensä takaisin.
- Kun peset pyykkiä, pyri kuivattamaan pyykki ulkona. Käytä tehokasta linkousta, jotta jäännöskosteus olisi pieni. Pese täysiä koneellisia. Jos taloyhtiössäsi on pesula, hyödynnä sitä. Pesukoneissa on usein eko- ja energiansäästöohjelmia, mutta en suosittele niiden käyttöä. Ne laskevat veden kulutuksen hyvin pieneksi pesu- ja huuhtelutuloksen kustannuksella.
- Lämmitä autoa viisaasti, älä pidä moottorinlämmitintä turhaan päällä.
- Käytä kannettavaa tietokonetta pöytäkoneen sijaan. Kannettavan kulutus on vain kymmenesosa pöytäkoneen sähkönkulutuksesta! Kytke tietokoneesta energiansäästötilat päälle ja sammuta oheislaitteet kun et käytä niitä.
- Sammuta TV ja digiboksi kun et käytä niitä. Muista sammuttaa myös valmiustilat. Jos olet ostamassa uutta TV:tä, valitse LED-malli, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin esimerkiksi plasmatelevisio. Viihdelaitteet kannattaa laittaa kiinni jatkojohtoon, jossa on virtapainike. Sillä saat kätevästi katkaistua kaikista laitteista virran: valmiustilojen viemä virrankulutus on yllättävän suuri.